BreadNews - Vélemények

Meghódította a világot
Dátum: 2010-06-13

2009. június 25-e gyásznap a pop zene életében. Alig egy év távlatából még jól emlékszem, aznap délben jelentek meg az első tudósítások, hírek a televíziós csatornákon, a rádiókban és a világhálón, majd az esti híradókban már biztos volt a halálhír.

Milliók nézték könnyes szemmel, ahogyan Michael Jacksont kitolják szállodai szobájából és beteszik a mentőautóba, gépeket kapcsolnak rá. Hiába. A pop királya örökre távozott közülünk, s elfoglalta helyét a túlvilág nagyszínpadán, Amstrong, Elvis és Ritchie Valens mellett.

Zsarnok apa, sosem-volt gyermekkor, rágalmak és zaklatott interjúk - mind-mind méltatlanul vonta el a figyelmet Michael Jackson valós tehetségéről. A zenekultúra műveletlenebb tizenévesei bizonyára tudnak molesztálási botrányairól, sőt valószínűleg kacagva nézték a szétesett orrot és agyonműttetett arcot, megfeledkezve a szegény Annie-ről, vagy az esélyegyenlőséget hirdető Black or White-ról, a szörnyeket felsorakoztató Thrillerről, azaz nem csak a pop, a világtörténelem legjobb dalairól, de a 30-40-50 éves korosztály meghatározó élményeiről.

A színpadon zabálnivaló, szerény szemű, barna kisfiúként debütált, hogy pályája végén egyedülálló hangját egy megszabdalt arcú, szürke bőrű marslakó testébe zárja. Családi együttese, a Jackson Five bár évekig vezette a slágerlistákat, a kor és a zene fejlődésével lassacskán kifulladt. Michael szólókarrierbe kezdett, a sikerre nem kellett sokáig várnia, a Billie Jeannel el is érkezett. A néző-hallgató pedig csak kapkodta a fejét és a levegőt: talán akkor láthatott először olyan produkciót, ahol a látvány, a háttértáncosok, a fények - azaz a show legalább akkora szerepet kapott, mint a hang. Mindez nem csak koncerteken, végre a televízió képernyőjén is láthatóvá vált, olyan nagyszerű videoklippek formájában, ami még ma is lebilincsel bennünket. Természetesen nyomába sem ér a fellépéseknek, amelyek nem is puszta koncertek, hanem Broadway-t idéző színdarabok, ahol igen, eldörrenek a fegyverek, kitör a polgárháború, a maffiavezér éktelen haragra gerjed, taxival érkezik az isteni szépségű kurtizán és több száz fős tánckar dobogja a Blood on the Dancefloor-t.

Tetszik, nem tetszik, Michael Jackson bármihez nyúlt, sikerre vitte: az ütős-rockos daloktól kezdve, az élet szépségét kántáló darabokon át, a vadromantikától csöpögő zenékig. A nyári partik elengedhetetlen slágere kellene, hogy legyen a Leave Me Alone, a diszkós esték indítódalául pedig érdemes a Scream-et választani, amelyet a tehetségét méltánytalanul eltékozló húgával, Janettel énekel. A hősszerelmesek pedig ne hagyják ki a Give in to me-t, amely még a legádázabb matrónákat is leveszi a lábukról.

Egy szó mint száz, Michael Jacksont nem ismerni, főben járó bűn. S nem elég azt tudni róla, hogy hány gyermeket rontott meg (amelyet a vádló már meg is cáfolt, mondván csak a pénzért mocskolta be az énekeset), kivel kötött házasságot, hányszor fehérítette ki a bőrét és hány alkalommal műttette meg az orrát. Nem csak a botrányait, a dalait is ismerni kell, sőt tudni, némelyiket esetleg kívülről is. Ártani nem fog, sőt: a popikon dalai minden búra és bajra gyógyírként hatnak. Próbáld ki!

Ed Francis

A hét "bölcsessége"

''Pocsolyamalacként fetrengünk a földön és megröfögtetünk ma minden nőt'' Kerozin - Halál a májra
A legolvasottabb hírek

Asztal alá itta a kínaiakat a Heaven Street Seven énekese
2013-10-29; 19:28:31
Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
2013-10-29; 19:03:10
Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
2013-10-29; 18:59:42
Ledarált kisőzek a szántóföldeken
2012-12-15; 20:40:39
2009 október: Rossz fiúk vették át a hatalmat Angliában
2010-10-24; 16:08:03
Legfrissebb Toplisták

A legújabb videók!!
Dátum: 2012-12-14

    Részletek
A legújabb videók!!! R'nB & Party
Dátum: 2010-12-11

    Részletek
A legújabb videók!!! ''Trendi''
Dátum: 2010-12-11

    Részletek

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak felhasználása csak az író(k) engedélyével lehetséges!
A www.djbread.hu nem tárol videoklippeket saját szerveren, csak keresőfunkcióban üzemel, amellyel más szerveren lévő videoklippeket jelenít meg.
Ha valamelyik videoklipp tetszik, támogasd az előadót és vásárold meg a lemezét a boltokban!

Kapcsolat