BreadNews - Legújabb

Magyar népzenére tomboltak a német punkok Berlinben
Dátum: 2011-06-04

A Bohemian Betyars húzta a talpalávalót tegnap éjjel a kelet-berlini punkoknak. A miskolci, folk-rock-ska csapat nagyon bátor volt, mert a német főváros egyik, a legkeményebb punkok által látogatott klubjába merészkedett.

Egész sűrűn koncerteznek mostanában magyar együttesek Berlinben. Nemrégiben a Quimby dupla koncertjéről írtunk, most pedig a Bohémian Betyars lépett fel német fővárosban. Mivel a koncert este fél 9-re volt meghirdetve, ezért háromnegyed 10-kor már némi lelkiismeret-furdalást kezdtem érezni, hogy még mindig nem vagyok a helyszínen. Azzal nyugtattam magam, hogy egy rock koncert esetén ennyi késés simán belefér, sőt, ha szerencsém van, akkor most fejezheti be az előzenekar. Olyannyira szerencsém volt, hogy amikor 10 óra előtt végül megérkeztem, még az előzenekar se kezdte el a próbát, így nem maradtam le semmiről.

 

Igazából nem tudom, hogy milyen szórakozóhelyre számítottam, de azt igen, hogy olyanra biztos nem, amilyen a valóságban volt. A koncertet egy KvU nevű helyen rendezték, amely egy pincehelyiség, egy igazi, kelet-berlini "under-underground", punk-rocker fellegvár (vagyis inkább "fellegpince"), ahol még a fal is tetoválás-szerű motívumokkal van díszítve - már ahol be van festve. A helyszínen hosszú és/vagy punkhajú fiatalok nyüzsögtek, többnyire bakancsban és tetőtől talpig feketében. Így gyorsan rendelnem is kellett egy sört a hidrogén és rózsaszín hajú pultos hölgytől, hogy legalább a sörösüveg kézben tartásával próbáljak némiképp betagozódni a társaságba.

 

Az első sokkot követő lelki (és alkoholbeli) ráhangolódás után már természetesnek is tűnt, hogy az előzenekar egy német hörgős punk-metál zenét játszó együttes volt, akiknek gitárosa a "laza vagyok, mer' kilóg a cigi a számból" taktikát alkalmazta, miközben hanyag módon lengett sörpocakján a "Take shit" feliratú póló. A csapatot meglepően szerény fogadtatás kísérte, igazából csak a leginkább alkoholos befolyásoltsággal bíró egyének dülöngéltek a színpad előtt, és pogóztak - már amennyire tellett tőlük.

 

Az est főzenekara ugyanis nem a német együttes, hanem a miskolci Bohemian Betyars volt. Őket először a Debreceni Egyetem andragógia szakhetén volt szerencsém látni egy sörsátorban. Igazi, bulizós-tombolós zenét játszanak, amely népies alapokon nyugszik, a különlegességét emellett az elektromos hegedű adja, amely hihetetlen módon képes feldobni minden dalt, miközben a szaxofon és a ritmus ska elemeket visz a zenébe, a gitárok és a dob pedig a rockos hangzást biztosítják. Az ének egyértelműen a népi vonalat erősíti. Mindezek elegye egy igazán különleges, balkáni-magyar-népies-punkos-rockos zene, amelyre hatalmasat lehet tombolni. Ezt most végre a német punkok is megtudták, a miskolci csapat ugyanis sokkal nagyobb bulit produkált, mint az előttük fellépő helybeli rockerek. Csak ízelítőül, hogy mire is buliztak a hardcore punkok:

  

A buli akkora volt, hogy az elektromos hegedű húrja kétszer is elszakadt a koncert közben, amire ritkán van példa. Ezt már az együttes hegedűsétől tudtam meg, aki azt is elmondta, hogy a csapat éppen egy ausztriai-németországi turnén vesz részt, amely során több városban (pl. Bécs, Graz, München, Berlin, Rostock) lépnek fel szórakozóhelyeken. A legnagyobb bulit egyébként Münchenben produkálták, a berlini fellépés az utolsó előtti volt, és mivel minden este máshol játszottak, így mostanra már eléggé fáradtak voltak. Szerencsére ez a közönségből senkinek nem tűnt fel. A miskolci együttes turnéját amúgy egy német menedzser (bizonyára punk) szervezte, aki egy rostocki zenei fesztiválon fedezte fel a bohém betyárokat.

  

A jól sikerült koncert után hazafelé úton másfajta betyárokkal is találkoztam. A fiatal német aszfaltbetyárok egy csillárbolt előtt piknikeztek a járdán. Más kéregetőktől eltérően ők nem "csak úgy" kértek pénzt, hanem terméket is felajánlottak cserébe. Így egy euró adományért kaptam tőlük egy felbontatlan dobozos sört. Merthát a biznisz, az biznisz. Így nemcsak egy koncertélménnyel, hanem egy doboz sörrel is gazdagodtam, zseniális üzleti érzékemnek köszönhetően...

 

Berliner Lantos Bread

A hét "bölcsessége"

''Pocsolyamalacként fetrengünk a földön és megröfögtetünk ma minden nőt'' Kerozin - Halál a májra
A legolvasottabb hírek

Asztal alá itta a kínaiakat a Heaven Street Seven énekese
2013-10-29; 19:28:31
Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
2013-10-29; 19:03:10
Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
2013-10-29; 18:59:42
Ledarált kisőzek a szántóföldeken
2012-12-15; 20:40:39
2009 október: Rossz fiúk vették át a hatalmat Angliában
2010-10-24; 16:08:03
Legfrissebb Toplisták

A legújabb videók!!
Dátum: 2012-12-14

    Részletek
A legújabb videók!!! R'nB & Party
Dátum: 2010-12-11

    Részletek
A legújabb videók!!! ''Trendi''
Dátum: 2010-12-11

    Részletek

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak felhasználása csak az író(k) engedélyével lehetséges!
A www.djbread.hu nem tárol videoklippeket saját szerveren, csak keresőfunkcióban üzemel, amellyel más szerveren lévő videoklippeket jelenít meg.
Ha valamelyik videoklipp tetszik, támogasd az előadót és vásárold meg a lemezét a boltokban!

Kapcsolat