BreadNews - Vélemények

Nem mind arany, ami fénylik - Berlinben sem
Dátum: 2011-10-21

Külön tanfolyamokon képzik Berlinben a ''mosolygó robotokat'', tehát azokat az eladókat és ügyintézőket, akik kedvesen bánnak a vevőkkel és az ügyfelekkel. Sok berlini ugyanis alapjáraton meglehetősen mogorva, sőt bunkó tud lenni.

Nemrégiben a berlini élet főként pozitív oldalairól tartottam beszámolót az én kedves andragógia szakos hallgatóimnak Debrecenben (akik azóta is nagyon hiányoznak), most azonban néhány negatívumról, vagy legalábbis furcsaságról is beszámolnék.

 

Az előadásomban említettem (vagy nem...) azt is, hogy milyen udvariasak itt az emberek, és ez mennyire szembeötlő a bolti eladók esetében. Valóban, amikor ide érkeztem, rögtön feltűnt, hogy pl. a belvárosi Friedrichstrasse-n található REWE áruházban mindig mosolyognak a pénztárosok, köszönnek, szép napot kívánnak elköszönéskor, péntekenként és szombatonként pedig szép hétvégét is. Én meg csak olvadoztam, ha kedves német szavakra vágytam, hát lementem vásárolni. Egy másik bevásárlóközpontban ezzel szemben találkoztam egy udvariatlan, nem is köszönő, unott arcú pénztáros hölggyel - na, mondom, ez valami kivétel lehet. Aztán egyre több olyan hangot hallottam itteni magyar ismerőseimtől, hogy pont az udvariasság a kivétel errefelé. Azt mondták, hogy a berlini németek sok esetben nem szeretik a külföldieket, és azonnal másképp viselkednek, ha ez kiderül valakiről. (Rossz lehet nekik, mert Berlin tele van külföldiekkel és bevándorlókkal.)

 

Aztán én magam is megtapasztalhattam a jelenséget. A postahivatalban például a fiatal német hölgy, amikor meghallotta ékes magyar akcentusomat, azonnal úgy tett, mintha nem is értené, mit kérdeztem, húzta a száját, fennakadt a szeme, és elkezdett olyan gyorsan németül beszélni, ahogyan csak tudott, tán még ő sem értette, mit mond. Majd viszek neki egy német-német szótárt ajándékba. A hivatalos ügyek intézésekor is több esetben hasonló -bár nem ennyire durva- helyzettel találkoztam.

 

Az itteni egyetemen aztán a francia származású ügyintéző néni, aki egy tüneményes asszonyság, megsúgta nekem, hogy mi itt a helyzet. Ő 30 éve él Berlinben, és azt mondta, hogy az itteni németek nagy része nagyon udvariatlan tud lenni, olyannyira, hogy a magukra valamit adó cégeknek, szervezeteknek, és üzletek vezetőségének is feltűnt a jelenség. Ezért külön tanfolyamokon oktatják a német dolgozókat arra, hogyan kell udvariasan viselkedni a vevőkkel/ügyfelekkel, mit kell nekik mondani, hogy kell köszönni és mosolyogni.

 

Kicsit becsapva éreztem magam, hiszen nagy eséllyel a REWE-ben is ilyen ''mosolygó robotok'' kedveskedtek. És tudatosan figyelve feltűnt, hogy egy másik hivatalban félve, szinte motyogva, remegő szájjal vetette oda az ügyintéző a beszélgetésünk végén, hogy ''Szép napot''. Valószínűleg szegény a kőkemény ''udvariassági kiképzés'' egyik megfélemlített áldozata lehetett, akit közben kamerákkal figyelt a főnök. Természetesen vannak itt is kivételek, hiszen sokan valóban kedvesek, és nem lenézőek, mindez egyéniségfüggő.

 

Ugyanakkor mind az említett francia származású néni, mind pedig az itteni magyarok, akikkel beszéltem, megerősítettek abban, hogy egészen más a helyzet a dél-Németországi vidékeken, ahol alapjáraton udvariasabbak és segítőkészebbek az emberek, és annak örülnek, hogy egy külföldi németül próbál meg hozzájuk beszélni, nem pedig azt lesik, kinek mennyire hibás a németje, és azzal azonnal lekezelően bánnak. Az egyik berlini ajándékboltban például a fiatal eladó hölgy nagyon kedves volt, érdeklődött, honnan jöttem, és beszélgetni kezdtünk. Mint kiderült, ő Bajorországból (dél-Németország) származik...

 

Bízzunk benne, hogy előbb-utóbb lesz alkalmam nekem is dél-Németországban személyesen felmérni a terepet. A berlini példák alapján addig csak azt tudom mondani, hogy lehet, nem is kedvesebbek ott a németek, csak többen kapták már meg az ''udvariassági kiképzést''...

 

DJ ''Berliner'' Bread

 

A hét "bölcsessége"

''Pocsolyamalacként fetrengünk a földön és megröfögtetünk ma minden nőt'' Kerozin - Halál a májra
A legolvasottabb hírek

Asztal alá itta a kínaiakat a Heaven Street Seven énekese
2013-10-29; 19:28:31
Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
2013-10-29; 19:03:10
Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
2013-10-29; 18:59:42
Ledarált kisőzek a szántóföldeken
2012-12-15; 20:40:39
2009 október: Rossz fiúk vették át a hatalmat Angliában
2010-10-24; 16:08:03
Legfrissebb Toplisták

A legújabb videók!!
Dátum: 2012-12-14

    Részletek
A legújabb videók!!! R'nB & Party
Dátum: 2010-12-11

    Részletek
A legújabb videók!!! ''Trendi''
Dátum: 2010-12-11

    Részletek

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak felhasználása csak az író(k) engedélyével lehetséges!
A www.djbread.hu nem tárol videoklippeket saját szerveren, csak keresőfunkcióban üzemel, amellyel más szerveren lévő videoklippeket jelenít meg.
Ha valamelyik videoklipp tetszik, támogasd az előadót és vásárold meg a lemezét a boltokban!

Kapcsolat