BreadNews - Hazai

Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
Dátum: 2013-10-29

A jövőben is angol nyelvű dalokat készít a Brains. A zenekar tagjai szerint ez illik leginkább az általuk képviselt stílushoz, és úgy gondolják, viccesen szólnának a dalaik magyarul. Az elektronikus zenét játszó Brains tagjait a debreceni Campus fesztiválon kérdeztük

- Az ír nép kocsmazenéje jelenti az alapot a dalaitokban, amelyeket punk-rock stílussal ötvöztök. Így egy kifejezetten bulizható zenét kapunk, amelyre nagyot lehet tombolni. Kevés együttes képviseli ezt a stílust, milyen hatásokra kezdtetek el ír kocsmazenét játszani Magyarországon? 

- Paddy: Nem tudom megmondani, miért jött pont az ír kocsmazene. Imádjuk az ír zenét, a kocsmázást, a kalóz történeteket. Ezért van, hogy sokszor megjelenik a tengerész- és kalózvilág hangulata a dalaink szövegében és a zenénkben is. Játszunk például ismert tengerészdalokat is (pl. Drunken Sailor, Bully in the Alley) hegedűvel, banjo-val, harmonikával, skót dudával, furulyával. Az a célunk, hogy a közönség megismerje a tengerész dalokat és az ír kocsmakultúrát, az azt övező különleges hangulatot. De ez eredetileg nem egy tudatosan felépített dolog volt, hanem a zenekar tagjai egymásra találtak, mint közös érdeklődési körrel rendelkező emberek. Korábban nem is jártam Írországban, tehát nem úgy jött ez az egész, hogy kint voltam, ahol megtetszett, amit ott láttam-hallottam. Itthon, Magyarországon szerettem meg ezt a fajta zenét, és ezt az egész miliőt. Írországba csak később mentem ki, évekkel azután, hogy a Paddy And The Rats létrejött.

- Jártok-e azóta ír kocsmákba dallamokat gyűjteni, ahogy annak idején Kodály és Bartók járták a magyar vidéket népdalok után kutatva? 

- Paddy: Nem csinálunk ilyet. Eddig csak egyszer voltam Írországban, 5 napra, az időm nagy részét Dublinban töltöttem. Azt tapasztaltam, hogy ott nem lehet ezt az autentikus dolgot megtalálni, amit kerestem, és amit a zenekar is képvisel. Dublinban is vannak hangulatos helyek, de azok elsősorban az oda látogató turistáknak szólnak, kissé kirakat jellegűnek tűntek nekem. De amikor lementem vidékre, ott már jelen volt az a hangulat, amit kerestem. A helyi öregek beültek a kocsmába délután négykor, és elkezdtek zenélni a maguk örömére. Na, az fantasztikus volt. Ott már elhangzottak olyan dallamok és szövegek, amikből lehet meríteni. Furcsán hangzik, de a Paddy And The Ratts nem ezt az ír kocsmazenei vonalat szeretné erősíteni. A zene, amit játszunk, alapvetően belőlünk jön, ezek vagyunk mi. És ezt a belőlünk fakadó zenét csak kiszínezzük az ír kocsmazenével, a tengerész nótákkal, a kalózos dolgokkal, és sok mindennel, ami jön. De alapvetően mindez a sajátunk, nem külső inspirációkból szedjük össze. Azok csak a színesítő elemek.

- Honnan jött a nevetek? 

- Paddy: A Paddy név az írek védőszentjének, Szent Patricknak a becézett alakja. A patkányok pedig többféle okból vannak jelen a nevünkben. Egyrészt, mert a hajókon sokszor megjelenik a patkány, mint kellemetlen útitárs, így a tengerész élet részét képezik ezek a rágcsálók. Másrészt a patkány kicsit párhuzamba állítható a zenében az általunk is képviselt punk stílussal. Hiszen mindkettőt sokszor nevezik mocskosnak és kártékonynak.

- Hogyan fogadnak benneteket külföldön? Mennyire van jelen ez a fajta stílus Írországban?  

- Paddy: Sokat játszunk külföldön, de ír zenészekkel nem tartjuk a kapcsolatot. Ugyanis nem nagyon van olyan ír zenekar, amely ezt a fajta műfajt képviselné. Az USA-ban léteznek ilyen előadók, de ők csak ír származásúak. Írországban ezt a stílust nem nagyon lehet megtalálni. Viszont Európában egész sok országban vannak zenekarok, amelyek hozzánk hasonló stílust képviselnek. Franciák, németek olaszok, csehek, velük folyamatos munka- és baráti kapcsolatban is vagyunk, és szoktunk együtt turnézni.

- Itthon hol láthat benneteket a közönség?

- Paddy: Nagyon sokat koncerteztünk az elmúlt időszakban, elég zsúfolt volt a programunk. A nyarat is végigkoncertezzük, és szeptemberben tartunk két hét pihenőt, amikor a kvázi „kikötőbe vonul a kalózhajónk”. Lemezkészítés terén is megnyugszunk, hiszen 5 év alatt 3 lemezünk jelent meg, amire nagyon büszkék vagyunk. És a pihenő után ősztől természetesen megint indulnak a bulik. 
DJ Bread

A cikk eredetileg a www.debrecensun.hu oldal számára készült, ahol angol nyelven jelent meg. 

A hét "bölcsessége"

''A nyakán minden kincs, rajtam meg csak egy dzsínsz'' Csutka: Csóró vagyok
A legolvasottabb hírek

Asztal alá itta a kínaiakat a Heaven Street Seven énekese
2013-10-29; 19:28:31
Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
2013-10-29; 19:03:10
Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
2013-10-29; 18:59:42
Ledarált kisőzek a szántóföldeken
2012-12-15; 20:40:39
2009 október: Rossz fiúk vették át a hatalmat Angliában
2010-10-24; 16:08:03
Legfrissebb Toplisták

A legújabb videók!!
Dátum: 2012-12-14

    Részletek
A legújabb videók!!! R'nB & Party
Dátum: 2010-12-11

    Részletek
A legújabb videók!!! ''Trendi''
Dátum: 2010-12-11

    Részletek

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak felhasználása csak az író(k) engedélyével lehetséges!
A www.djbread.hu nem tárol videoklippeket saját szerveren, csak keresőfunkcióban üzemel, amellyel más szerveren lévő videoklippeket jelenít meg.
Ha valamelyik videoklipp tetszik, támogasd az előadót és vásárold meg a lemezét a boltokban!

Kapcsolat