BreadNews - Hazai

Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
Dátum: 2013-10-29

A jövőben is angol nyelvű dalokat készít a Brains. A zenekar tagjai szerint ez illik leginkább az általuk képviselt stílushoz, és úgy gondolják, viccesen szólnának a dalaik magyarul. Az elektronikus zenét játszó Brains tagjait a debreceni Campus fesztiválon kérdeztük.

- 1994-ben alakultatok, és azóta folyamatosan változik az általatok képviselt zenei irányzat. Voltatok már hardcore, funk-rock zenekar, fúvósok is játszottak, jelenleg pedig drum and bass együttesként tartanak benneteket számon. Mennyire tekinthetjük ezt egy megállapodott irányzatnak? 

- Varga Norbert (Jimbo): Nem állapodtunk meg a zenei stílusunkat tekintve, és nem is fogunk, hanem mindig megyünk előre. Ahogy fejlődnek a modern elektronikus zenei irányzatok, úgy fejlődünk mi is velük, követjük a trendeket, és hozunk be újabb és újabb ötleteket. A következő albumunk megint kicsit másfajta stílusú lesz, nem lesz ugyanolyan, mint az eddigiek. A régi dalokat pedig fokozatosan elhagyjuk a fellépésekről is. Valóban drum and bass zenekarnak titulálnak minket, de ez így túl leegyszerűsített kategorizálás, mert egy csomó más zenei stílus is megjelenik a dalainkban, semmiképp sem csak drum and bass-t játszunk. Úgy mondanám inkább, hogy mindenféle elektronikus és nem elektronikus zene egyvelegét ötvözzük. 

- Sok hazai előadó azon a véleményen van, hogy egy magyar zenekarnak magyarul kell játszania, mert az csak úgy hiteles, és a közönség is ezt várja. Ti viszont angolul zenéltek. Mi ennek az oka?

- Lukács Levente: A 2000-es évek elején volt egy olyan hullám a hazai könnyűzenei életben, hogy a legtöbb zenekar, akik addig angolul is, vagy csak angolul játszottak, áttértek a magyar nyelvű dalokra. Akkoriban talán ez volt az elvárás, vagy az uralkodó felfogás, hogy a hazai előadók magyarul énekeljenek. Manapság is kérdezgetik tőlünk, hogy mi miért angolul szólalunk meg a dalainkban. Egyrészt azért, mert mi már egy másik generációhoz tartozunk, akik esetében nem elvárás, hogy a dalok csak akkor jók és hitelesek, ha magyarul vannak. Másrészt az általunk képviselt zenei stílus szinte megköveteli az angolt, ebben az irányzatban ez az evidens, így magától értetődik, hogy nekünk angolul kell megszólalnunk. Kifejezetten viccesnek hatna, ha a számainkat magyarul énekelnénk, szerintem megrökönyödne a közönségünk, ha ilyet tennénk. Az énekesünk profiljába is az angol illik, de persze „poénból” előadunk a koncertjeinken magyar nyelvű dalokat is, de ezekkel inkább csak színesítjük a produkciónkat. 
 - Ha már angolul énekeltek, akkor egy lépésre vagytok attól, hogy nemzetközi karrierbe kezdjetek. Felmerült-e már bennetek ez a lehetőség?

- Lukács Levente: Elméletileg valóban adott a lehetőség a külföldi karrierre, de a gyakorlatban túlságosan elfoglaltak vagyunk itthon, hogy belevágjunk egy nemzetközi terjeszkedésbe. Persze kimehetnénk egy-két külföldi klubba megmutatni magunkat, ahol bizonyára kedvező fogadtatásunk lenne, de most a hazai karrierünkre koncentrálunk. Hála Istennek nagyon sok helyre hívnak minket, szinte alig győzzük teljesíteni a felkéréseket, aminek nagyon örülünk. Minden jelentős fesztiválon ott vagyunk, jól megy a zenekarnak itthon, szóval nem panaszkodunk. Ha külföldön is meg akarnánk felelni, és ott is eredményeket felmutatni, akkor vagy kinti szervezőirodát, vagy kiadót kellene találnunk, aki támogat minket, és bejuttatja a zenekart olyan helyekre, amelyek megfelelnek a mi zenei stílusunknak. Ez hosszadalmas folyamat, sokat kellene hozzá külföldön tartózkodni, ott koncertezni, és népszerűsíteni magunkat. Emiatt itthoni koncertturnékat kellene lemondanunk, hiszen nem tudunk egyszerre két helyen jelen lenni. Hamarosan jön az új lemezünk, bízunk benne, hogy arra is lesz kereslet, ezért sem érezzük azt, hogy nekünk ki kéne mennünk. Persze adott esetben semmiképp sem vetjük el ennek lehetőségét. Ha kapunk egy jó ajánlatot, akkor arra már lehet építeni, így azt mindenképp megfontolnánk. De magunktól nem keressük a nemzetközi lehetőségeket. Amúgy sok hazai DJ van, akik külföldön sikeresek, itthon pedig csak a legszűkebb szakmai körökben ismerik őket. De mi Magyarországra koncentrálunk. 

- Amikor elkezdődött a koncert a Campuson, alig lézengett egy pár ember a színpad előtt. A végére pedig hatalmas tömeg tombolt. Ebben nyilván szerepet játszott, hogy korai időpontban kezdtetek. Mitől lesz szerintetek jó egy szabadtéri koncert?

- Varga Norbert (Jimbo): Ez nagyon sok tényezőtől függ. A szabadtéri koncertek esetében ilyen például az időpont. Ahogy láttad, most egy késő délutáni, kora esti időpontot kaptunk a fellépésre, amikor még javában világos volt. De mi jobban szeretünk sötétben játszani, hiszen komplett fénytechnikánk van, illetve az óriáskivetítőn megjelenő videók, amik nappal nem érvényesülnek. A közönséget és magunkat is szórakoztatjuk ezekkel a technikai elemekkel. A nagyszínpad elvárásainak megfelelő produkcióval készülünk, komplett műsort készítünk kiegészítő elemekkel, ez nem csak a zenéről szól. Az egyik szabadtéri koncertünkre, a Parkba még tűzijátékot is vittünk. A zenénkhez szorosan hozzátartoznak ezek a látvány elemek, így mi a sötétet igényeljük. A korai időpont amiatt is problémás lehet, hogy olyankor még nincsenek sokan a fesztiválon. A mostani debreceni koncert előtt 10 perccel még azt láttuk, hogy van vagy 30 ember a színpad előtt. Ez kicsit lehangolt minket, mert azt hittük, hogy csak ennyi ember előtt játszunk, aztán el sem akartuk hinni, hogy ekkora buli lesz a végére. Nem is tudjuk, honnan került elő ez a rengeteg ember? Talán a semmiből jöttek. Így a korai kezdés ellenére is nagyon jól sikerült a koncert, ebben pedig a közönségnek is óriási szerepe van. 
- A szabadtéri bulikat, vagy a klubokat részesítitek előnyben? 

- Varga Norbert (Jimbo): Ha a mostani Campusos bulit nézzük, akkor a szabadtéri bulik mellett szól, hogy ennyi embert, ahányan itt megjelentek, nem lehet bevinni a klubokba, legfeljebb egy csarnokba. A szabadtéri bulira tehát többen tudnak eljönni, de azt nem lehet kijelenteni, hogy jobban szeretjük az ilyen koncerteket a klubos fellépéseknél. A közönségen is nagyban múlik, hogy sikerül egy buli. Ez egy öngerjesztő folyamat, mert ha ők jól érzik magukat, akkor attól mi is, és egyre feljebb és feljebb kerül a hangulat. Ha jól működnek a dolgok, akkor a végén egy nagyon emelkedett hangulat lesz, mint ahogy az most is történt a Campuson. De ha a közönség nem élvezi, nem veszi a lapot, akkor a vége sem lesz jó. 
 
- Lukács Levente: Attól függ, mit veszünk figyelembe, mert a szabadtéri koncerteknek és a klubos fellépéseknek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A PECSA-ban például nagyon jó bulit csináltunk, de az egy csarnok volt, így bár fedett, de majdnem olyan volt, mintha szabadtéren játszottunk volna. Nyáron a hőségben nem szívesen megyünk klubokba, de ősztől már igen. Megvan a hangulata a kluboknak is, adott esetben jobban tud szólni valami. Eljárunk vidéki kis klubokba, ami sok esetben szinte időutazásnak tűnik a nagy fesztiválok után. Ugyanakkor az ilyen helyeken közelebb tudunk kerülni a közönséghez, ami ad egy különleges hangulatot. Viszont egy kis klubban semmiképp sem tudjuk ugyanazt nyújtani, mint egy nagy koncerten, sok korlátozó tényező van. Mindig másak a helyi viszonyok, van hogy zeng-bong a terem, vagy túl hangos, netán túl halk. De van, amikor egy 200 fős helyen olyan energia kerül elő, akkora buli kerekedik, hogy szinte felrobban a hely. De összességében egy nagyszínpadon nagyon nagy élvezet játszani, amikor sok ezer ember megmozdul.

- Mik a terveitek a következő hónapokra?

- Varga Norbert (Jimbo): Heteken belül elkészül a videó a „Budapest Tours”-ra, ez most vágás alatt van. A videoklipek készítése most eléggé felpörgött, nemrég fejeztük be a klipet a „We Are One” dalhoz, amit Sian Evans-sal, a Kosheen énekesnőjével készítettünk. Volt egy közös koncertünk a Parkban, ennek mozzanatait rögzítettük például ahogy megérkezik, bevonul a stúdióba stb., és ezekből állt össze a klip. Ősszel a „Your Desire” számhoz készítünk videót, de akkorra új albumot is tervezünk, és készül egy remix album, amelyen külföldi és hazai neves DJ-k is közreműködnek, köztük lesz egy spanyol DJ is. Augusztusban a Szigeten játszunk, ősszel pedig Debrecenben is láthat minket a közönség, más zenekarokkal közösen. 
DJ Bread

A cikk eredetileg a www.debrecensun.hu oldal számára készült, ahol angol nyelven jelent meg. 

A hét "bölcsessége"

''A nyakán minden kincs, rajtam meg csak egy dzsínsz'' Csutka: Csóró vagyok
A legolvasottabb hírek

Asztal alá itta a kínaiakat a Heaven Street Seven énekese
2013-10-29; 19:28:31
Továbbra is angolul folytatja a Brains együttes
2013-10-29; 19:03:10
Az ír kocsmazene magyar képviselői: Paddy And The Rats
2013-10-29; 18:59:42
Ledarált kisőzek a szántóföldeken
2012-12-15; 20:40:39
2009 október: Rossz fiúk vették át a hatalmat Angliában
2010-10-24; 16:08:03
Legfrissebb Toplisták

A legújabb videók!!
Dátum: 2012-12-14

    Részletek
A legújabb videók!!! R'nB & Party
Dátum: 2010-12-11

    Részletek
A legújabb videók!!! ''Trendi''
Dátum: 2010-12-11

    Részletek

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll! Annak felhasználása csak az író(k) engedélyével lehetséges!
A www.djbread.hu nem tárol videoklippeket saját szerveren, csak keresőfunkcióban üzemel, amellyel más szerveren lévő videoklippeket jelenít meg.
Ha valamelyik videoklipp tetszik, támogasd az előadót és vásárold meg a lemezét a boltokban!

Kapcsolat